Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΪΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΙΣΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ

 
Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Πλυτά
Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Κ.Α.Φ.Κ.Α.) Αμφιλοχίας.

(Η παρούσα εργασία παρουσιάστηκε ως προφορική Ανακοίνωση στο 28o Συνέδριο της Διεθνούς Αθλητιατρικής Εταιρείας που διεξήχθη στους Δελφούς τον Απρίλιο του 2008)


Σκοπός: Το ισοκινητικό δυναμόμετρο είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για την αξιολόγηση της μυϊκής ισχύος σε αθλητές. Η ισοκίνηση είναι η επιλογή των ειδικών εξαιτίας της ασφάλειας διεξαγωγής του τεστ και της αντικειμενικότητας της ως μέθοδο αξιολόγησης. Σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες πηγές στην βιβλιογραφία η ύπαρξη ασυμμετρίας στην μυϊκή ισχύ του τετρακέφαλου (Τ) και των ισχιοκνημιαίων (Ι) μεταξύ αριστερού και δεξιού κάτω άκρου καθώς και η μυϊκή ανισορροπία (Τ) και (Ι) στο ίδιο κάτω άκρο είναι παράγοντες που σχετίζονται με μελλοντικές κακώσεις στο γόνατο.
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αξιολόγηση της μυϊκής ισορροπίας των γονάτων ερασιτεχνών υγιών αθλητών, με απώτερο στόχο την προετοιμασία έρευνας για την μελλοντική διερεύνηση της χρήσης του ισοκινητικού δυναμόμετρου ως μέσο πρόληψης κακώσεων στα γόνατα.
Υλικό - Μέθοδος: Εξετάσαμε 65 ερασιτέχνες αθλητές με μέσο όρο ηλικίας 17 έτη, άνδρες και γυναίκες (31 γυναίκες, 34 άνδρες), με Tegner σκορ 6,6. Για την μέτρηση χρησιμοποιήθηκε ισοκινητικό δυναμόμετρο Biodex, όπου εξετάσαμε την κάμψη και την έκταση του γόνατος με ταχύτητα σταθερή (60°/sec) και στα δύο κάτω άκρα. Τα μεγέθη που αξιολογήσαμε και συγκρίναμε με τις φυσιολογικές τιμές που προτείνει η υπάρχουσα βιβλιογραφία ήταν:
1: Η διαφορά της μέγιστης ροπής (δείκτης μυϊκής ισχύος) για την κίνηση της κάμψης και της έκτασης του γόνατος μεταξύ αριστερού και δεξιού κάτω άκρου
2: Ο λόγος της μέγιστης ροπής των αγωνιστών (Τ) μυών προς την μέγιστη ροπή των ανταγωνιστών (Ι) για κάθε κάτω άκρο
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν από το σύνολο των αθλητών ένα ποσοστό 53% (35 αθλητές) είχε απόκλιση από την φυσιολογική τιμή.
Συμπέρασμα: Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αρκετοί από τους αθλητές χρειάζεται να δώσουν έμφαση στην τόνωση των ισχιοκνημιαίων τους προκειμένου να βελτιώσουν την μυϊκή ισορροπία στο γόνατο και με τον τρόπο αυτό να αποφευχθούν πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί. Περαιτέρω μελέτη χρειάζεται για την διερεύνηση της αξιοπιστίας του ισοκινητικού δυναμόμετρου ως μέσο πρόληψης κακώσεων στα γόνατα των αθλητών.






EIK. 1: Το Ισοκινητικό Δυναμόμετρο Biodex του Κ.Α.Φ.Κ.Α. Αμφιλοχίας




EIK. 2: Ο αθλητής προθερμαίνεται πριν από την έναρξη της δοκιμασίας



EIK. 3: Μεγάλης σημασίας είναι η σωστή τοποθέτηση του αθλητή στο Δυναμόμετρο



EIK. 4: Κατά τη δοκιμασία ο αθλητής πρέπει να ασκεί το μέγιστο της μυϊκής ισχύος του